top of page

Samen Kracht

Ik heb een eigen project lopen waarin ik bewoners van Bos & Lommer die iets speciaals voor de buurt doen, in de spotlights zet bij medebewoners. Dat doet ik in de Bolo Buren Groep op Facebook.

Een tijdje geleden zag ik in deze Bolo Buren Groep een conversatie tussen buurtgenoot Nadia en haar buurtgenoten en dat de naam van de stichting van haar en haar man, Stichting Nederlandse Normen en Waarden, niet de associatie heeft die past bij wat de stichting doet en wat de achterliggende intenties zijn van Nadia en haar echtgenoot. Ik had ook het vermoeden dat er een ‘taaldingetje’ aan de hand was. Je begrijpt dat ik Nadia Aktaou graag wilde gaan helpen haar verhaal en de missie van de stichting goed aan haar buurtgenoten te vertellen.

Om met de naam te beginnen, Stichting Nederlandse Normen en Waarden, daar is Nadia ook niet gelukkig mee. Met onvoldoende feeling met de Nederlandse taal is er circa 6 jaar geleden voor deze naam gekozen. De naam ‘Samen Kracht’ is een veel betere naam omdat ‘samen’ en ‘kracht’ zoveel beter de lading dekt. Als je leest over zijn ontmoeting met Nadia, dan zul je waarschijnlijk begrijpen waarom ik dat zo vind.

Samen Kracht is vanuit de Kolenkit wijk in Amsterdam West ontstaan met als missie om bewoners van West dichter bij elkaar te brengen. Dit kunnen vrouwen zijn die ‘achter de vitrages’ zitten, wel willen maar niet durven om naar buiten te gaan, mensen die beter Nederlands willen leren spreken dan vanuit de inburgering gebeurt, kinderen leuke activiteiten laten doen en buurtbewoners elkaar laten helpen. Als jij iets kunt wat de ander ook graag zou willen kunnen, wat is er dan mooier om jouw talent, kennis en kunde voor die ander in te zetten? 

Zo worden er taal-en conversatielessen gegeven, helpen mensen elkaar met zaken als belasting en gemeentezaken, wordt er yogales en aerobics gegeven en is er kookles voor kinderen. Samen betekent voor Nadia en haar team ook dat er Iftar (de maaltijd die gedurende de ramadan wordt gegeten) wordt klaargemaakt voor iedereen, en dat zo bijvoorbeeld daklozen ook een gevulde maag hebben dankzij Samen Kracht. Dat al dat goeds niet onopgemerkt blijft, blijkt uit bezoek van onder andere zorgverzekeraar Agis, de wijkpolitie en gemeente Amsterdam.

Nadia bekostigt de huur van het pand aan de Haarlemmerweg en de activiteiten van Samen Kracht met subsidie van de gemeente en verkoop van consumpties. De activiteiten krijgen natuurlijk een enorme boost als de stichting de volle aandacht krijgt van Bos & Lommer en ik vind het dan ook geweldig om hier een bijdrage aan te leveren!

Ik was aanwezig toen een klupje keukenprinsessen aan het kokerellen was. Na veel gegein vroeg een van de meiden of ik aan wilde schuiven en peuzelde ik gezellig mee 😊.
121 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page