top of page

Zaken doen met compassie & mededogen

Schrijver Kees Klomp heeft een aantal boeken geschreven hoe je door compassie en mededogen zaken met elkaar kunt doen zodat iedereen er beter van wordt, vaak tegen alle gangbare business rules in. De Greystone Bakery, Ben & Jerry’s, Moyee Cofee, Tony Choconelly maar ook de Amsterdamse Koeckenbackers zijn hier goede voorbeelden van. Ik moest ook aan Kees Klomp denken toen ik terugfietste nadat ik bij Margreet en Yehudi van Operatie Periscoop op de thee was geweest. Ik zet me alweer een tijdje als vrijwilliger in voor Operatie Periscoop en wordt steevast met een dikke ebraso begroet. Dat zijn Margreet en Yehudi ten voete uit: warmbloedige lieverds die, ook al zet ik ze nu als ‘kleine zelfstandige’ in de spotlights, grootste dingen doen in ons Bos & Lommer.

Operatie Periscoop doet aan ‘social placemaking’ en dat al sinds 2010. Met social placemaking ga je in het betreffende gebied met de mensen die daar wonen en belanghebbenden zoals de gemeente en vastgoedontwikkelaars, met creativiteit aan de slag met als doel de mensen met elkaar te verbinden, zich fijn te laten voelen in hun omgeving en ze deelgenoot te maken van de oplossingen die ervoor de problemen die zelf ervaren, zijn. Margreet zet hierbij haar talenten als architect, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaarin terwijl Yehudi als sociaal geograaf, muzikant en gespecialiseerd in geweld- en criminaliteitspreventie gericht op jongeren, haar prachtig hierbij aanvult.

Operatie Periscoop is in 2010 begonnen met zich te richten op de kinderen in de wijk, maar dit breidde zich al snel uit met de kring aan mensen die zich om de kinderen heen begeven. Zo ontwikkelden ze zogenaamde ‘units’; mobiele buurtcentra, murals, spreekuren en natuurlijk alle activiteiten op het Bos & Lommer Plein. Op hun site je zien welke activiteiten ze allemaal doen en hebben gedaan. Het meest ben ik nog wel onder de indruk van de wijze waarop Operatie Periscoop de mensen waarmee ze werken aanzetten om het stokje van ze over te nemen. Zo zijn hun projecten niet van ‘hit & run’ maar is het effect van wat ze doen duurzaam en heel effectief.16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Westdogs

bottom of page